dives 1 and 2

Vanmorgen om 6u30 uit mijn nest! Snel een douche en dan nog sneller een Ban's breakfast besteld en verorberd om tijdig op de afspraak te geraken voor onze eerste 2 echte duiken in open water.

Allereerst alle materiaal in een longtail boat geladen en na enkele minuten varen, overgestapt op 1 van de klaarliggende grotere dive boats.

Onze eerste duiksite was "Twin Rocks" (zie http://www.asiadivesite.com/thailand-dive-sites/koh-tao/twin-peaks.php). Schoon, maar ik was meer met de technische rompslomp van het duiken bezig, dan met naar de viskes loeren. Het afdalen ging maar zeer moeizaam omdat ik mijn rechteroor maar niet "geregeld" kreeg. Om de paar seconden en elke meter of zo moest ik alle moeite van de wereld doen om die gehoorgang te "clearen". Uiteindelijk toch op 12m diepte geraakt en me bij de groep gevoegd. Niet zo veel bijzondere vissen gezien, maar Nemo was er wel!

Eenmaal weer dobberend aan de oppervlakte, herhaalden we enkele aangeleerde "skills", zoals het uitdoen en weer aandoen van de gewichtengordel en volledig uitdoen en weer aandoen van de BCD (vest met alle apparatuur en de duikfles aan vast). Die laatste operatie kostte me behoorlijk wat energie, mede doordat er een goed voelbare stroming en deining stonden en mijn rechterkuit ging even in een kramp, wat minder aangenaam was, maar volledig aan mezelf ligt, natuurlijk. Nog enkele keren oefenen en de juiste techniek leren en dan zal dat allemaal wel probleemloos lukken.

De tweede duik deden we bij "White Rock" (zie http://www.asiadivesite.com/thailand-dive-sites/koh-tao/white-rock.php). Opnieuw problemen bij het afdalen, ondanks het pilletje dat 1 van de dive instructors me had toegestopt na de eerste duik. Ik ben zelfs een keer of 4 terug iets moeten stijgen en heb mijn mondstuk bijna kapot gebeten om het probleem te kunnen verhelpen. Nu, een halve dag later, klinkt mijn kop nog steeds hol. Ik twijfel er sterk aan of het allemaal wel echt gezond is, want bij momenten deed het redelijk zeer.

Tijdens deze duik waren er echt al veel meer vissen te zien (of heb ik ze althans gezien). Ik ken (nog) niks van de verschillende soorten, maar er waren heel veel blauwe bij :). Ook een tweetal "trigger fish" and een "sea snake" gezien, wat blijkbaar een redelijk zeldzaam beestje is, waar je best geen ambras mee zoekt.

Op de oceaanbodem hebben we nog een aantal vaardigheden herhaald, die we gisteren in het zwembad hadden aangeleerd. Duikmasker dat is volgelopen, weer vrijmaken. Het ademtoestel uitnemen en na een tiental seconden weer inbrengen, overschakelen (na de nodige handgebaren) op het ademtoestel van je "buddy". Allemaal vlot verlopen, maar het voelt toch weer net even anders dan in een betonnen bak van maar 3m diep, zeker als je toch een slokje zout water te slikken krijgt...

Aan het einde van deze sessie moesten we een "out of air" situatie simuleren, gevolgd door een "buddy ascent".  Een van de twee (we werken steeds met een buddy) moest dus aangeven dat hij zonder lucht zat en overschakelen op het tweede ademtoestel van de andere persoon, waarna we gecontroleerd en samen naar de oppervlakte konden gaan. Daar aangekomen moest "de ongelukkige" nog zijn BCD manueel opblazen om te blijven drijven, aangezien "de fles leeg was".

Uit voorzorg had ik vanmorgen mijn baard volledig geschoren. Vandaag geen enkel probleem gehad met een lekkend masker. Beter een glad gezichtje dus.

In de namiddag alweer in het klasje gezeten en zonet het theoretische examen afgewerkt.

Morgen staan er 2 duiksessies tot op 18m diepte gepland, waarna we, als het allemaal goed gaat, onszelf, "open water diver" mogen noemen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer