overweldigend Bangkok

Allee, (ik vind geen accenten op dit keyboard en natuurlijk is het qwerty, alleen de Belgen werken azerty :)), na een wat mindere start, begint het (ik ook) op dreef te komen.

De mindere start begon natuurlijk al in Dusseldorf, waar Erik een onvoorzien nachtje mocht blijven omdat zijn ticket niet bevestigd was. Voor het overige was het een prima tripje. Perfecte service van de Iraanse maatschappij Mahan airlines, dat mag gezegd worden.

Bij gebrek aan mijn reisgezel, pikte ik in Teheran aan bij 2 Nederlanders, zodat we een taxi naar Bangkok stad konden delen.

Na 4 dagen Bangkok, ga ik vannacht al op de 4de plaats slapen (en ik zeg bewust plaats en niet bed), hoewel ik nog niet van adres veranderd ben... Dat is 1 van de risico's als je niets op voorhand boekt...

Bangkok; eergisteren hing het mijn strot uit! Zot werd ik van dat nooit stoppende verkeer! Dag en nacht dat gebrom van die klote-tuk-tuks en alle andere stinkende snorijzers. Heel de planeet helpen ze hier (en waarschijnlijk in nog wel een heel aantal van die landen/steden) om zeep. Na die slechte nachten van daarvoor, wrak zich dat en zat het er gistermorgen al redelijk tegen. We waren amper 24u samen op pad... Als er dan nog een Thai komt vertellen dat Wat Pho gesloten is en ik mijn zinnen daar had opgezet, ontplofte er een klein bommetje. Wij dus een tuk-tuk genomen en afgesproken dat hij ons voor de belachelijke som van 20 Baht naar 4 andere plaatsen zou brengen en steeds ter plekke zou wachten. Na de eerste stop presenteerde hij om naar een andere plaats te rijden dan wat vooraf was afgesproken. Niet zo erg, want dat bleek nog redelijk interessant te zijn. Maar toen kwam de kat op de koord natuurlijk. Alweer stelde hij een andere stop voor dan wat was afgesproken en bij tegenwind van onzentwege werd die man, op zijn beurt, een beetje ambettant. Bleek dat hij bonnetjes voor gratis benzine kreeg als hij klanten naar die bepaalde "bezienswaardigheid" bracht. Hij had het gehad met die 2 Belgen, startte zijn driewieler en reed ons snel-snel terug naar Maha Chai (buurt van ons hostel). Toch nog fair dat hij dat deed, natuurlijk. Hij had ons evengoed ter plekke kunnen laten staan.

Het was te schoon om waar te zijn, 20Bht... Alweer wat geleerd.

De grootste les die ik hier al heb geleerd, is om de dingen maar te laten gebeuren en proberen om niet te rechttoe rechtaan te denken. Dat werkt hier zo niet! Niks en nooit is er iets zwart-wit. Kamer beschikbaar, kamer ingenomen, even de baas bellen, prijs zeggen, even reclameren en uiteindelijk verniet in een bergruimte slapen...

Dat valt me soms nog wreed moeilijk. Ik, die zo van duidelijkheid hou, en volgens mij bestaat het woord "duidelijk" niet eens in het Thai!

Op aanraden van een Nederlander die ik de eerste avond was tegengekomen (alweer een Nederlander) hebben we gisteren een fietstocht gemaakt. In Bangkok! Op het eerste zicht niet slim en met gevaar voor eigen lijf en leden, zou je denken, maar het was een succes. Ik vond het ronduit schitterend om me de velo door het verkeer te laveren, dwars door Chinatown, door de achterbuurten, langs tempels, maar ook met de boot (longtail = een lang houten vaartuig waar ze helemaal achteraan een camionmotor hebben op gemonteerd en waarvan de cardanas zo'n 5 meter verder in het water steekt en met open uitlaat over het water scheurt). Een echte aanrader, zie www.covankessel.com. Die Hollander heeft dat hier ferm gearrangeerd. De locale mensen en zelfs de flikken zien de gele petjes en shirtjes op die fiets graag komen. En hoewel het verkeer onnoemelijk druk is en er blijkbaar maar weinig regels worden gevolgd, ook al bestaan ze (er staan wel degelijk lijnen, pijlen, stoplichten en borden), blijven ze allemaal bijzonder kalm en hoor je maar zelden een claxon. Botsen doen ze ook niet. Efkes "kussen" daarentegen is schering en inslag, maar geen enkele Thai die zich daar druk over maakt. Of hij/zij zich nu op de brommer, in een auto of waar dan ook bevindt. Op dat gebied kunnen ze er bij ons nog wel wat van leren. 

Het is super om te zien dat de mensen zo inventief zijn. Van alles maken ze wel wat anders. De restanten van een nylon zak (a la ikea-zak) worden op het gemakje gevlochten tot een hondenlits, de motor van de ene auto kan je toch ook in een andere laten passen, een stoel waarvan de poten te lang zijn omdat er nu toevallig een trede van een trap te ver komt, zaag je toch gewoon af, zodat die achteraan korte poten krijgt, ... Langs de ene kant "recycleren" ze allerlei dingen, maar langs de andere kant verspillen ze ook onnoemelijk veel, te beginnen met energie, naft en plastiek. Alles zit in plastiek! En als ik dan zeg "it's fine, I'll take it just like this (=zonder plastiek zakje)", dan snappen ze dat niet zo goed en da's niet omdat ze niet goed Engels verstaan. Enkele kilometers te voet gaan, daar kunnen ze ook niet bij. Ze gaan liever een uur stilstaan in een tuk-tuk of taxi, dan de benenwagen te gebruiken.

Het lukt me voorlopig niet om foto's van het fototoestel te krijgen. Misschien volgen er later wel enkele.

Vandaag wel een rustig dagje gehad. We hebben de ganse dag rondgehangen rond Siam square. Dit is zeker 1 van de hippere buurten met duizenden winkels in en rond meerdere grote shoppingcenters. Wat een tegenstelling met dat andere Bangkok. Vandaag alleen dure auto's, mooi geklede madammen en meer van dat fraais gezien. 500m verder val je echter alweer recht met je smoel in het Bangkok, zoals het voor de meerderheid van die 10 miljoen stadsbewoners is; leven en werken op straat, lawaai, drukte, allerlei geuren door elkaar, ...

Het plan was om vandaag Bangkok te verlaten en met de trein naar Chiang May in het Noorden te reizen. Dikke pech, want zowel de bussen als de treinen zitten allemaal vol. Het blijkt morgen een feestdag te zijn, waardoor de Thai zelf massaal reizen. Voor morgen hebben we een plaatsje op een bus kunnen reserveren. 12u nachtelijke rit staat ons te wachten. Ben alweer benieuwd hoe dat gaat uitdraaien en of we in Chiang May snel logies gaan vinden. Verslag volgt later.

Nu nog een pintje drinken bij enkele Chinese oude dametjes hier wat verder langs de straat. Het is daar best gezellig. We mogen er zelf in de frigo gaan, de oudste dame zit daar met haar dik gat op een scheve, geblutste vrieskist en beheert de portemonnaie terwijl 6 andere mensen zich voor enkele honderden baht (de slechtste job betaalt 250 Bht, de beste 600/dag) uit de naad werken om geweldig lekker eten klaar te maken.

Ons ma en moe zouden hier wel honger lijden vrees ik, want de hond komt tussendoor drinken van het afwaswater :).

Thuis kan je de eieren 2 weken houden in de frigo. Hier liggen ze met honderden opgestapeld in 30 graden en hangt het vlees te "drogen" in de zon. Voorlopig reageren mijn darmen nog heel goed op deze nieuwe ingredienten. Het leven speelt zich af op de straat, wat eigenlijk wel geweldig is. Het doet me een beetje terugdenken aan Athene, waar je ook bosjes mensen rond een naar buiten gesleurd tv-toestel kon terugvinden, terwijl ze daar de belevenissen van die dag aan elkaar kwamen vertellen, alleen is het hier veeeeel extremer.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer